Megszorongatták a sárkány golyóit

2009. június 09. 08:00 - the black ball 20 komment

Mielőtt beültem volna Christian „fucking professional” Bale robotszétrúgó filmjére, bátorkodtam megnézni a Dragonballt, amihez hozzátoldották még az Evolúció szót is, hogy tudatosuljon bennünk: nem szar film ez, csak fantáziadús. Nem sokat láttam az animéből, így objektíven kijelenthetem, hogy márpedig ez a film eszméletlenül ocsmány.

A történet nemzetközi munka; amerikai megrendelésre, japán alapanyagból készült, de kínai minőségű. Van ez a Goku gyerek, aki tipikus iskola lúzere, de ott van a Csicsi nevű csaj, akiért lekaratézza a focicsapatot is. A nagyfater tanítja karatézni, nagyfatert kinyírja valami zöld faszi, aki elhozza a világvégét, Goku gyerek sír, másnap meg már osztja a poénokat a Bulma nevű karrierista libának, aki egyben az egyetlen eyecandy is. Aztán összegyűjtik ezeket a rohadt dragonballokat, mert akkor megmenthetik a ványadt valagukat a világvégétől, a Goku gyerekből meg egy kurva nagy gorilla lesz. Aztán rájön, hogy ő mégsem az, aztán meg mégis, de csak félig, mert az űrből jött… Na ne szopassuk egymást, kérem szépen.

Pár nap alatt megy végbe ez az egész szerencsétlenség, ez idő alatt Goku megtanulja a legnehezebb CGI-effekteket, a nagyfater meg 18 év alatt csak annyit képes kierőszakolni a srácból, hogy tud szárítókötélen bunyózni, meg szeleket kiadni magából (utóbbi ráadásul elég elterjedt képesség). Gratulálok innen is az írónak. De a zöld faszi sem egy istenverte nemezis, mert egy kámehámehámehá után kidől a fenébe, miközben házakat roppant össze tenyérrel, meg tavakat víztelenít kisujjal. Ennyi értelmetlenséget 80 percben ritkán láttam. És a baromságok folyama leágazik még ezer helyre. Valami Yamcha nevű fickó 10 méteres csapdát ás az útra, ahová beesik az egész bagázs, aztán megzsarolja őket, hogy ha nem adnak valami fizetséget, akkor nem segíti ki őket onnan. Erre meghallgatja az 5 perces világvége sztorit, és másnap már az életét képes adni ezekért a hülyékért. Aztán ott van a Master Roshi, a hawaii inges buddhista, aki fehérnemű-katalógusokkal él házaséletet, és akit kinyír a GorillaGoku.

Miután megpusztul a zöld faszi, a golyókkal megidéznek valami sárkányt, aki teljesíti egy kívánságukat. De nem ám valami ésszerű, világmegváltó dolgot kívánnának, a lóherét! Feltámasztják a Roshit, aztán meg mi szívjuk meg, mert az ufók ideküldik Keanut. Tanulság is van, hogy a fenébe ne lenne. Először is a jó mindig győzedelmeskedik, de úgy, hogy pont a végső csata alatt vándorol el a hős agyszövetébe a „Higgy önmagadban!” maszlag, és akkor teringettét, ő lesz itt a faszagyerek. Mindezt attól a James Wongtól, akinek többek között az ehhez képest felüdülést jelentő Végső állomást is köszönhetjük. De volt ám cliffhanger is, mert valaki sikernek hihette ezt a vacakot: a zöld faszi NEM hal meg, hanem az utolsó képkockákon bizarr módon egy gésa törölgeti a dunyha alatt lévő kis nemezisünk homlokát, mert biztos ő (rém)álmodta az egészet, vagy halhatatlan, és az olyan jól jön a háznál. Nulla sztori, nulla hangulat, nulla értelem lett egy emlékeim szerint élvezhetőbb rajzfilmből. Ismét visszanyalt a remake-fagyi? Talán pár év múlva Uwe Boll tud vele kezdeni valamit.

(Ja, és amikor Goku a nagyfater torkába rúgott egy szarvasbogarat? WTF???)

Címkék: kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://roziamoziban.blog.hu/api/trackback/id/tr881172385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.06.09. 10:30:41

"Nem sokat láttam a mangából"

Anime, öcsém, anime. Tudod, mint az a két szó, hogy film és képregény.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.06.09. 10:33:43

Néztem anno az animét, a film hangulata meg sem közelítette, egyszerűen pocsék volt az egész. Szerintem csak az ovisok tudják teljes mértékben élvezni

Squazee 2009.06.09. 10:40:37

A lényegen ezt sem változtat. Nem kell mindenki leugatni azért, mert nem tudja, mi a különbség az anime és a manga között. Ez nem alaptudás. Csoda, ha megutáltatod vele ezzel az egészet, meg a többi rajongót, amiért így bunkóskodsz? Szépen is ki lehet valakit javítani.

Újabb jó sztorit semmisítettek meg az amerikaiak. Szégyen, hogy a film használhatta a Dragon Ball kifejezést. Már előre félek, mit művelnek majd a Cowboy Beeboppal.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.09. 10:54:39

@Squazee:
Azt ne mondd, hogy abból is film lesz!
Ennek már a trailere után letettem a megtekintéséről, a Beebop viszon egyik nagy kedvenc, nem kis mértékben Yoko Kanno zseniális zenéinek és sajátos hangulatának köszönhetően.

(megj: Ha egy számunkra ismeretlen országról írunk, vagy nálunk nem honos kifejezést alkalmazunk, akkor legalább annak pontos jelentését ajánlott ismertni, vagy ha nincs így, akkor rákeresni. Egy anime és/vagy manga kedvelő pedig épp úgy ugrikk egy ilyen pontatlanságra, mint mondjuk egy asztalos a fenyőfajták közötti különbségekre. Mindenki érdeklődése/szakterülete szerint...)

segitoember 2009.06.09. 10:58:54

"Gratulálok innen is az írónak."
dehát a rajzfilm is erről szólt. ha eltér azabaj, ha nem azabaj?

lehet, hogy csak simán, nem neked való és annyi?

Sixy 2009.06.09. 11:07:18

A kedvencem a filmből az a Lucasarts-kalandjátékokat idéző részlet, amikor a halott mobokat bedobálják a lávába, hogy aztán Goku azokon átugorva megszerezze a gömböt.

Azt, hogy hogyan tér vissza a többiekhez, meg nemes egyszerűséggel elhallgatták. : )

Undorító dolog, amit műveltek az eredeti sorozattal, teljesen átírva annak a lényegét. A DB már a kezdetek kezdetén többről szólt, mint valami gyűjtögetős ökörködés.

Egyébként legeredetibb változatában a DB is manga, öcsém. : )

repecs 2009.06.09. 11:07:58

A rajzfilm jó a film szar. Nme nagyon hanem csak kicsit szar.

the black ball 2009.06.09. 11:09:34

@segitoember: Írtam, hogy nem sokat láttam a rajzfilmből, ráadásul nem is mostanában, így az marhára nem befolyásolt.

windoki 2009.06.09. 11:13:46

Ó te szegényméhe, nem láttad azt az animet, ami az alapot adja, aztán szidod a filmet... Gratulálok.
(A film elmegy, bár ebből a pénzből lehetett volna valami DBZ folytatást is készíteni.)

segitoember 2009.06.09. 11:16:04

@the black ball: tudom, azért is írtam, hogy lehet nem neked való. mondjuk ezek után már engem sem érdekel.

@Sixy: "A DB már a kezdetek kezdetén többről szólt, mint valami gyűjtögetős ökörködés."
tényleg, főleg amikor egyik-másik harc hat részen át tartott és folyton az energiamétert nézték és uramisten, ez lehetetleeeen....
a rajzfilmet is egyedül a humor dobta fel, szerintem más nem nagyon.

ZolaTeso 2009.06.09. 11:17:10

Remélem Cowboy Bebop-ot elfelejtik és nem piszkálják. Amúgy megfilmesítették a Fist of the North Start is valamikor régen, ha jól emlékszem Charlie Sheen főszereplésével :) De az legalább mondatról mondatra egyezett a most már több, mint 20 éves anime-vel.

the black ball 2009.06.09. 11:22:14

@windoki: mivel ez remake, azt gondolná az ember, hogy egymagában is egészet ad.

franxepe 2009.06.09. 11:30:46

Oszinten, en rosszabbra szamitottam az elozetes utan. probaltam is kotozkodni, hogy pl goku gi-jen hogy lehet kame (teknos) kanji, mar joval azelott, hogy roshi mester tanitana: hat ugy, hogy az nem az ove, hanem a nagyapjae, aki viszont szinten nala tanult stb, na de nem is ez a lenyeg, hanem az, hogy probaljatok meg TI minel tobbet visszadni egy tobb mint 500 reszes manga / 450 reszes anime sorozatbol 80 percben, ugy hogy ne csak a cim stimmeljen... es legalebb kerek, onalloan elvezheto lett a tortenet, nem ugy mint az eredeti, amiben sokkal tobb logikatlansag volt anno, megis maig nagyon szeretem en is.

Pilusics 2009.06.09. 11:54:04

Az mondjuk nem lehet baj, hogyha kritikát írsz kicsit utánnaolvasol/nézel a dolgoknak, attól függetlenül, hogy rossz a film.

Lángharcos 2009.06.09. 12:00:24

Mondjuk ha egy téma nem fér bele másfél órába, akkor nem kell abba belesűríteni. A rajzfilmes sztorik és fantasy témák filmre ültetve ritkán jönnek ki jól.

Lasombra 2009.06.09. 12:26:43

az a Mulba az Bulma. (Emily Rossum nem kifejezetten Bulmás, de dögös szvsz)

az tény, hogy nem lett túl nagy film, de túl fos sem. én DB(Z) fan vagyok, biztos más szemmel néztem, mint te, aki nem ismeri sem a mangát, sem az animét (ja, mindkettő volt). esélytelen mindent belerámolni.
ha meg egy az egyben az Dragonballt kezdik filmre vinni még furcsább lett volna, hidd el. Goku kis pöcsös 5-6 éves kölök, meg vannak benne lebegő alakváltó macskák, alakváltó malacok, meg bölcs-öreg harcművész macska gyógyító babokkal, meg durva bérgyilkossal, aki úgy közlekedik, hogy kikaratéz magának egy fatörzset, eldobja, és felpattan rá.
szóval nem igazán filmes anyag.


vagy pl ez: "Pár nap alatt megy végbe ez az egész szerencsétlenség, ez idő alatt Goku megtanulja a legnehezebb CGI-effekteket, a nagyfater meg 18 év alatt csak annyit képes kierőszakolni a srácból, hogy tud szárítókötélen bunyózni, meg szeleket kiadni magából"

ez kérlek eredetiben még gyorsabb. ott úgy ment, hogy Muten Roshi - a perverz tata hawaii ingben - hosszú évtizedek alatt sajátította el ezt a Kamehameha technikát (ja, azt a lángeloltósat). Goku meg egyszer látta, hogy csinálja az öreg - még csak instrukciókat sem kapott -, kipróbálta, és elsőre ment neki. :)

karatekutya 2009.06.09. 12:57:31

Az az anime ami több mint 26 részből áll, az nem szól semmiről, az pont olyan zagyvaság mint amiről a post írója is írt (és általában a célcsoport a ~12 éves retardált japán gyerekek). A Dragonball is ilyen, ezért nagy csodát filmvásznon sem lehet belőle készíteni.

the black ball 2009.06.09. 13:12:46

@Lasombra: hah, Bulmát tényleg benéztem, bocs.

A DB-univerzum rajzfilmben biztos megállja a helyét, de ebben a filmben semmiképpen sem (mondom ezt laikusként). Lehet, hogy pár év múlva jön egy reboot, ami meg majd bejön, én nyitott vagyok rá, de ez így összezsúfolt, rossz.

Ha 30 perccel több időt kap, és egy kicsit normálisan foglalkoznak a karakterekkel (plusz újravágják enyhén), akkor még jó is lehetett volna.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.06.09. 18:03:19

Jah, én is rosszabbra számítottam. A legnagyobb problémája a 80 perces hossz, ez íg ytúl követhetetlen lett, nem maradt idő semmire. Ha a Gyűrűk ura lehet 3X3 óra, hát itt is bevállalhattak volna még egy órácskát.
Másik negatívum, hogy hiányzott az eredeti hangulat: a mesevilág és a hülyegyerek japán humor.
A film pozitívuma számomra, hogy rengeteg utalással tömték tele (vagy legalábbis többel, mint vártam).

2/10?
süti beállítások módosítása