A 25 legbotrányosabb film #1

2006. június 15. 12:50 - sixx Szólj hozzá!

Imádunk listákat olvasni, készíteni, satöbbi, kezdjük ezt a rovatát a blognak egy olyannal, amit az Entertainment Weekly webes kiadásáról csórtunk, botrányok, sokk, horror, szörnyűlködés több tételben. Ehhez kapcsolódó javaslat, hogy kommentekben tessék szépen felsorolni a 10 legbotrányosabb magyar filmet (a Honfoglalás tabu), indoklással, és így tovább, és majd egyszer, ha úri kedvünk úgy diktálja, összesítünk is.

Az első adagban 25-től 20-ig megyünk.

25. ALADDIN (r. Ron Clements és Don Musker) 1992

Ártatlan gyerekfilm, mi? Az amerikai arabok elleni diszkriminációt ellenző liga (nem hülyéskedünk, létező szervezet, AAADC) szerint az arabok lakta vidéket a soundtrack egyik dalában úgy mutatták be, mintha ott mindenkinek levágnák a fülét, ha nem tetszik a pofája. A dal szövegét meg kellett változtatni.

24. CALIGULA (r. Tinto Brass) 1980

Hol kezdjük? A lovaknál? A tinikorból épphogy kinőtt szereplőknél? A minden bizonnyal teljesen kattant római császár története NC-17 azaz pornó kategóriába való minősítést kapott, amin kicsit sem lehet csodálkozni. Egyébként egy elég tré film volt.

23. KIDS (r. Larry Clark) 1995

Az amerikai jónépet rá kellett döbbenteni arra, hogy a kölykök már nem csak Barbie-val és Kennel játszanak, hanem isznak, drogoznak és dugnak is. Cloe Sevigny és Rosario Dawson kalandjai kiverték a biztosítékot minden területen. A Miramax pl. nem is merte saját név alatt kiadni a filmet, létrehozott egy Excalibur Films nevű céget, hogy őket cseszegessék.

22. DO THE RIGHT THING (r. Spike Lee) 1989

Rasszizmus Brooklynban, egy tragikus nap története minden szereplő szemszögéből. A botrányt a film végének köszönhetjük, amikor a rendező karaktere (Mookie) egy szemetessel bezúz egy kirakatot, és kitör a lázadás. Az amerikaiak attól féltek, hogy a filmben bemutatott események egyszer a valóságban is bekövetkezhetnek (v.ö. 1992-es Rodney King lázadások, Los Angeles).

21. BONNIE AND CLYDE (r. Arthur Penn) 1967

A két gengszert szimpatikusnak bemutató filmmel még csak nem is az volt a baj, hogy a nemzet két kis kedvencét, Faye Dunaway-t és Warren Beatty-t gengszterszerepben láttatta, hanem az, hogy a befejező lövöldözésben sok volt a vér, a golyó és a lassítás. Ezzel mondjuk egyetértünk.

20. CANNIBAL HOLOCAUST (r. Ruggero Deodato) 1985

Nálam a 20 legjobb vígjáték között szerepel a listán az a horror, amitől kiakadt a jónép edzettebb gyomrú része is. Mockumentary stílusban (mint a Blair Witch) mutatja be egy dokumentumfilmes stáb kalandjait az Amazonas menti dzsungelben. Emberevés, ami kell. 1980-ban mutatták be, de Milánó rendőrbírója elkobozta a kópiát. A rendezőt élretfogytiglani börtönbüntetésre akarták ítélni, mert azt hitték, hogy a filmben látott jelenetek valósak.

Címkék: lista

A bejegyzés trackback címe:

https://roziamoziban.blog.hu/api/trackback/id/tr6810465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása