Megnéztük: Path to 9/11

2006. szeptember 19. 18:11 - sixx Szólj hozzá!

Sok szempontból érdekes volt a Path to 9/11 felvezetése, kikelt ellene a demokraták nagy többsége, előkerültek az összeesküvéselmélet gyártók szépen sorban, a kormány robbantotta fel a két tornyt és hasonló baromságok, az ABC a külső nyomásak engedve az USA-ban a vágott verziót adta le, Angliába, Ausztráliában és Új-Zélandon viszont lemehetett ez eredeti változat.

Mi az amerikai adás egy példányát kaparintottuk meg, de nem biztos, hogy az a kivágott 20 perc annyit javított volna az összképen. Félreértés ne essék, tisztességes kis iparosmunka ez, vannak benne jó és nagyon rossz pillanatok, 5 órás műsoridőt általában nem egyszerű kitölteni, de itt annyi minden történik, hogy ihaj.

Egészen 1993-ig megyünk vissza, a WTC elleni akkori támadás reggele az első mérföldkő, és innen haladunk szépen lassan előre, megismerjük az összes fontos szereplőt, vannak jó arabok meg rossz arabok, hős amerikaiak és beszari amerikaiak, van aki mindent arra tesz fel, hogy megállítsa Bin Ladent és akadnak olyanok is, kiknek a karrierjük fontosabb. Az amerikai filmekre tendenciózusan jellemző szép ember - jó ember, csúnya ember - rossz ember párhuzam az agyamra ment már az első órában, könyörgöm, direkt választottak ki antipatikus arabokat a terroristák szerepére? Arról nem is beszélve, hogy Condoleezza Rice szerepét a 24 leggecibb karakterét, Sherry Palmert alakító Penny Johnson Jerald kapta, nincs olyan tévénéző odaát, aki nem formált azonnal negatív véleményt a hölgy láttán.

A hősök, akik persze mindent már jóelőre tudtak, és csak azért nem kapták el Bin Ladent, mert Clinton/Bush nem ért rá ezzel foglalkozni, a döntéshozók pedig nem akarták a saját bőrüket vásárra vinni egy félresikerült akció miatt, szóval hőseink makulátlanok és önfeláldozók, olyan az egész, mint egy jól sikerült Rahan képregény, csak a téma sokkal komolyabb annál, semhogy ilyen szarságokkal elbagatellizálják. A készítők kínosan ügyeltek arra, hogy mindkét oldalt egyformán hibásnak állítsák be: sem Clintonék, sem pedig a Bush kormányzat nem lehet büszke arra, amit (nem) tett a tragédia megakadályozás érdekében. 

A film online is megnézhető mellesleg, ha az abc.com ugat az ip cím miatt, a gugli ad rá megoldást.

Címkék: megnéztük

A bejegyzés trackback címe:

https://roziamoziban.blog.hu/api/trackback/id/tr4214835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása