Megnéztük: Metal - A Headbanger's Journey

2006. szeptember 06. 17:16 - sixx Szólj hozzá!

Már a címből is kiderül, hogy itt kérem szépen szegecses-bőrös-villázós dokuról van szó, nem valami Fejrázó nevű kiscserkész világkörüli kalandjairól. A másfél órás filmben az ember pontosan azt kapja, amit egy ilyen alkotástól el lehet várni, metált a fejébe ezerrel, hozzá kisebb-nagyobb fémcelebeket, nagyívű gondolatokat, és egy-két érdekes kérdést.

A készítő, egy bizonyos Sam Dunn, aki éppen ördögszarvakat formál itt nekünk oldalt, egy 30 éves antropológus, és saját bevallása szerint metallista. Ez dícséretes, legalábbis a mi AC/DC, Deep Purple és Led Zep hallgatása közben kialakult értékrendünk szerint, és így lelkesen vetettük bele magunkat a filmbe. Sam barátunk arra kereste a kérdést, hogy mi is tulajdonképpen a metál, honnan ered, miért szeretik akik szeretik, és milyen vadhajtásokat bírt kitermelni az évek során.

A filmben megszólal a Slayer és a Slipknot tagjaitól elkezdve Bruce Dickinsonig rengeteg híres metál zenész, még Geddy Lee, a Rush híresen nem interjúbarát énekes/basszere is elmondja a véleményét arról, hogy honnan eredeztethető a fémzene, mint olyan, hát a Sabbath-tól, honnan máshonnan? Szépen lassan eljutunk az obligát családfáig is, itt aztán az extrém metáltól a hajmetálig mindenki megjelenik, Alice Cooper mint a shock rock királya szerepel, pl.

Sam az interjúk mellett eljutott Wackenbe is, ahol az első sorok egyikében nyomulva/backstage-ben interjúkat készítve varázsolja elénk a hangulatot, összefutott a nyál a szánkban a program hallatán, és jött az ígéret legott, hogy igen, jövőre ki kéne menni, stb. Persze nem fogunk, mert lusta disznók vagyunk, de ez más kérdés, talán madafaka, ő szeret ilyenekre járogatni.

Megtudjuk, hogy a képen látható villázásért Ronnie James Dio, illetve kedves nagymamája tehető leginkább felelőssé, eredetileg rontás ellen használták, illetve annak kiosztására, fura népség ez az olasz, annyi szentigaz. Dio egyébként is mókás fickó, folyamatosan Gene Simmons-t cinkeli, szerinte a metál szót is biztos a Kiss frontemeber találta ki, pedig. Aztán Dee Snider is elmeséli, hogy mennyire szopatta Al Gore-t annak idején, amikor elkezdték baszogatni a szövegek és a videók miatt (ennek eredménye a ma oly sokszor látható fekete matrica a CD borítókon, hogyaszongya  szókimondó szövegek, vagy mi); kiderül, hogy mi is az a Black metal, és mennyire nem ugyanaz, mint a Death metal, szó esik a norvég templomgyújtogatós metálról is, és Lemmy-től megtudjuk, hogy az élet értelme tulajdonképpen a pia és a pina, és ez így van jól.

DVD-n megrendelhető az amazonról, fémzene rajongóknak kötelező!

Címkék: megnéztük

A bejegyzés trackback címe:

https://roziamoziban.blog.hu/api/trackback/id/tr4214316

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása